Kualitas dan nilai ekonomis nugget pada berbagai proporsi penggantian daging ayam dengan tahu

The quality and economic value of nugget at various substitution proportion chicken meat by tofu

Authors

  • Ira SK Puarada Universitas Papua, Manokwari, Indonesia
  • Siti Ch. Chotimah Universitas Papua, Manokwari, Indonesia
  • Amrih L Killian Universitas Papua, Manokwari, Indonesia

DOI:

https://doi.org/10.46549/jipvet.v2i1.348

Keywords:

Nugget, Chicken Meat, Tofu

Abstract

The  aim  of  the  research  was  observing  the  effect  of  substituting  chicken  meat  as  main  material in nugget production with tofu on nugget quality and its production cost. The  research  was  design in  Complete  Random  Design  with  four  compositions  of  c hicken  meat  and  tofu  as nugget  production  material,  i.e.,  A=100%  chicken  meat;  B=  85%  chicken  meat  and  15%  tofu;  C=70% chicken meat and 30% tofu; D = 55% chicken meat and 45% tofu. Nugget quality tested  based on its water content and cooking loose. The eco nomical value of substituting chicken meat  with  tofu  tested  based  on  its  production  cost  reduction  and  Break  Event  Point  at  each  material  composition. The  result  showed that substituting chicken  meat  with tofu  was very  significantly  affected  the  nugget  wat er  content  (P<0.01),  and  was  significantly  affected  its  cooking  loose  (P<0.05).  Moreover,  the  production  cost  and  break  event  point  was lower  with  the  higher  proportion of tofu in material. However, the optimum quality and production cost of the nugget  was at 85% chicken meat and 15% tofu.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Ira SK Puarada, Universitas Papua, Manokwari, Indonesia

Alumni Jurusan Produksi Ternak,

Siti Ch. Chotimah, Universitas Papua, Manokwari, Indonesia

Staf Pengajar Jurusan Produksi Ternak FPPK UNIPA

Amrih L Killian, Universitas Papua, Manokwari, Indonesia

Staf Pengajar Jurusan Produksi Ternak FPPK UNIPA

References

Anonimous, 2002. Sedap Sekejap Edisi 2 / III Februari 2002.

AOAC, 1975. Ofificial Methode of Analysis 12 th ed. Association of Official Analytical Chemist. Washington DC.

Gunardi E., Rudi P., Komariah., Henny dan Irma I.A., 2002. Diktat Kuliah Pengolahan Hasil Ternak Pedaging. Laboratorium Ilmu Produksi Ternak Ruminansia Besa r Fakultas Peternakan Institut Pertanian Bogor (tidak diterbitkan).

Horngren C.T. and G. Foster., 1999. Akutansi Biaya. Penterjemah Sinaga M. Penerbit Erlangga. Jakarta

Lipsey, Richard G and Steiner., 1990. Pengantar Ilmu Ekonomi. Penterjemah Wasana A.J . dan Kirbrandoko. Penerbit Erlangga. Jakarta

Soeparno, 1992. Pilihan Produksi Daging Sapid an Teknologi Prosesing Daging Unggas. Fakultas Peternakan Program Pasca Sarjana Universitas Gadjah Mada Yogyakarta (tidak diterbitkan)

--- ------- , 1998. Ilmu dan Teknolo gi Daging. Gadjah Mada University Press. Yogyakarta

Sudarisman T., dan Elvina A.R., 1996. Petunjuk Memilih Produk Ikan dan Daging. Penerbit Penebar Swadaya, Jakarta.

Winarno F.G., 1995. Pangan gizi, Teknologi dan Konsumen. Penerbit Pustaka Sinar Harapan. Jakarta.

Woran J dan AL Killian, 1999. Bahan Ajar Ilmu Usaha Tani Ternak dan Koperasi. Fakultas Pertanian Universitas Cenderawasih Manokwari (Tidak diterbitkan)

Downloads

Published

2022-12-20

How to Cite

Puarada, I. S. ., Chotimah, S. C. ., & Killian, A. L. . (2022). Kualitas dan nilai ekonomis nugget pada berbagai proporsi penggantian daging ayam dengan tahu: The quality and economic value of nugget at various substitution proportion chicken meat by tofu. Jurnal Ilmu Peternakan Dan Veteriner Tropis (Journal of Tropical Animal and Veterinary Science), 2(1), 1–7. https://doi.org/10.46549/jipvet.v2i1.348